zorgboerderij KEI

  
Frank en Antoinette Bons zijn sinds 2007 zorgboer en -boerin op de Hoek, een ouderwets kleine boerderij in Wadenoijen. Zij wonen daar met hun dochters, en het gezin is verweven met de zorgboerderij.
Op de zorgboerderij werken volwassenen, vrijwilligers en stagiaires. Allemaal samen zorgen ze voor alle werkzaamheden op de boerderij. Omdat we elkaar goed kennen lijkt het wel op een grote familie en dat geeft behalve veel gezelligheid ook de beste mogelijkheid om van alles te leren: werkjes afmaken, zelfstandiger werken, opkomen voor jezelf, samenwerken met een collega...
Na schooltijd en op zaterdag zijn de kinderen aan de beurt: in kleine groepen doen zij allerlei activieiten. Het belangrijkste voor deze groepen is het leren omgaan met leeftijdgenoten, ruzies uitpraten, samen (buiten) spelen en gewoon jezelf mogen zijn.
De Hoek vanaf de voorkant gezien

Bijna net zo belangrijk als de mensen zijn de dieren op de boerderij, we stellen ze graag aan jullie voor, want ze hebben allemaal een eigen verhaal:
Onze twee honden zijn Willem (stokoud) en Lotje (best jong). Ze zijn best groot, maar heel erg lief en we nemen ze vaak mee uit.
Toch een beetje bang? Dan zetten we ze even binnen, als wij vantevoren weten dat jij komt.
Willem

Er lopen drie katten op het erf (en soms nog wel eens eentje van de buren). Bison is helemaal zwart, en de baas van alle katten. Hij ligt graag op schoot of op een warm bed, maar hij kan ook goed muizen vangen. Gin is rood en de ondeugendste.
Donald is prachtig grijs. Hij is zo schuw, dat het asiel hem niet als huiskat kon plaatsen. Donald is de grote vriend van Lotje, ze liggen vaak met elkaar te knuffelen.
Katten

Roaske is het grootste paard, Ze is helemaal zwart, want het is een Fries. Roaske is niet van ons, maar ze woont hier wel en ze kan heel goed de kar trekken.
Een beetje kleiner is Viola. Dat is een Fjord, en je kunt er lekker op rijden. Viola hebben we begin 2008 gekocht.
Precies zo als Viola ziet Goody eruit. Hij is dan ook een zoon van Viola en in mei 2010 bij ons in de stal geboren. Officieel heet hij GoodFellow, maar Goody is een prima naam voor hem, want het is een echte goedzak.
Beertje is voor de helft een Fjord, dat kun je aan haar manen en aalstreep zien. Het is een brave pony die vooral gebruikt wordt voor de kleinere kinderen.
Dinkel is de allerkleinste. Er wordt niet veel op hem gereden maar hij kan echte kunstjes!
Roaske, met op de achtergrond Viola Cupido is helaas overleden

In de geitenwei is Adele de grootste: een Hollandse Melkgeit. Adele is geboren op een kinderboerderij, en dat kun je nog goed merken, ze laat zich graag aaien! Wij hebben haar in 2007 gekregen als cadeau voor onze trouwdag.
Truus is bruin en wat kleiner, het is dan ook een dwerggeit. Truus woonde hier al toen wij hier kwamen en ze was blij dat Adele erbij kwam omdat haar vriendinnetje Schaap overleden is.
Meneer van Oort is ook een dwerggeit, hij is zwart. Hij is gevonden op het terrein van Van Oort in Geldermalsen en mag van de dierenambulance bij ons wonen, zodat hij gezelschap heeft van Adele en Truus.

Achter de geiten wonen Jip, Pip en Flip. Ouessantjes (kleine schaapjes) en als je geluk hebt lopen daar een paar lammetjes bij...
Adele Pip en Flip

Wij hebben een groot varken, Kleine Beer. Omdat hij best wel zielig was in zijn eentje toen zijn halbroer Grote Beer overleed, hebben we er twwe minivarkens bij gekregen. Die moesten weer verhuizen omdat ze ergens anders de paarden bang maakten... Ham en Lappie heten ze en jammer genoeg zijn het geen vriendjes geworden van Kleine Beer. Daaromn zitten ze apart in de varkenswei. Grote Beer Kleine Beer

Rond de stomp van een oude kersenboom hebben we een konijnenberg. Hier hebben we vakken, waar steeds één of twee konijntjes bij elkaar zitten. Ze kunnen de andere konijnen wel zien, maar ze kunnen elkaar niet aanvallen (dat doen ze wel, als ze allemaal bij elkaar zitten).
Elk konijntje heeft zijn eigen nachthok, waar hij veilig is voor de vos. De namen hangen op de hokjes, want anders raken we natuurlijk in de war, het zijn er zoveel!

We hebben alle konijnen gekregen. Thuis keek er niemand meer naar ze om, of ze knaagden de meubels stuk of ze konden niet meeverhuizen met de familie... en bij ons hebben ze het gezellig! Denk er eens goed over na, als je zelf een konijntje wilt kopen: heb je er echt elke dag tijd voor? In plaats van een konijntje uit de winkel kun je ook bij ons een konijntje komen uitzoeken - gratis, als je er echt goed voor gaat zorgen!
Onze konijnen gaan af en toe op bezoek bij Lingewaarde, zodat de oudere mensen daar even lekker kunnen knuffelen.

Joep en Bubbles Scott

We hebben een toompje loslopende kippen. Deze kippen lopen los en we moeten goed zoeken als we hun eitjes willen proeven! Daardoor komen er regelmatig kuikentjes en omdat we ze niet soort bij soort zetten zien we allerlei kenmerken terug: Araucana (zwarte veren, groene eieren), zijdehoen (kuifjes), Brahma (behaarde voeten) en van alles daartussenin.
Bij de kippen lopen ook drie ganzen: Louis (de grijze) en zijn twee witte dames.
Donald De haan

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door Suus Kerpentier